Slider

Zakaj bi moral biti kongres Apimondia 2021 organiziran v Sloveniji?

Slovenija je država v osrčju Srednje Evrope in slovi po izjemni pokrajinski raznovrstnosti, saj se prav na območju naše države stikajo in prepletajo štiri naravne enote: Alpe, Dinarsko gorovje, Panonska kotlina in Sredozemlje.

Posledica kamninske, reliefne in podnebne pestrosti ter medsebojnih vplivov je tudi izjemna talna in biotska pestrost. V tej majhni državi z neokrnjeno naravo, v državi, kjer lahko občudujemo tako mogočne gore, bujne zelene gozdove, s katerimi je poraščene kar 60 % celotne površine, čiste reke in jezera, cvetoče travnike kot tudi podzemni svet številnih jam, morje in še marsikaj drugega se skriva prava zakladnica bogatega rastlinskega in živalskega sveta. Kljub temu da je Slovenija majhna država, so razmere za čebelarjenje pri nas ugodne, saj nam rastlinska pestrost omogoča pridelavo različnih vrst medu.

Slovenci smo čustveno navezani na čebele. Znani rek, da je čebelarstvo poezija kmetijstva, je nastal na naših tleh, tako kot tudi novejše geslo, da je slovensko biti čebelar. Med tisoč prebivalci Slovenije so kar štirje čebelarji, in to je edinstven primer v svetu. Delujejo v okviru več kot 140 let stare nacionalne čebelarske organizacije, ponašajo pa se tudi z ugledno strokovno revijo Slovenski čebelar podobne starosti, lepim čebelarskim centrom na Brdu pri Lukovici, več kot 150 čebelarskimi praporom s slovesno čebelarsko obleko, svojo himno in še čim drugim.

Slovenski čebelarji, ki smo po večini združeni v Čebelarski zvezi Slovenije, s ponosom nadaljujemo in ohranjamo tradicijo naših prednikov. Skrbimo za ohranjanje naše avtohtone kranjske čebele, varovanje njenega življenjskega okolja in za pridelavo kakovostnih čebeljih pridelkov.

Sedem razlogov, zakaj bi kongres Apimondia 2021 moral biti v Sloveniji:

Čebelarstvo v Sloveniji je organizirano bolje kot kjerkoli drugje po svetu. Imamo bogato čebelarsko tradicijo in smo vodilni v apiturizmu.
Smo predlagatelji pobude, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel, smo tudi pobudniki evropskega medenega zajtrka.
Slovenija je domovina kranjske čebele.
Slovenija je lepa in raznovrstna dežela. Na območju naše države stikajo in prepletajo štiri naravne enote: Alpe, Dinarsko gorovje, Panonska kotlina in Sredozemlje. Znana je po svojih številnih termalnih in mineralnih vrelcih in visoko razvitim zdravstvenim (medicinskim) turizmom. Vse to omogoča, da je Slovenija zelena, aktivna in zdrava destinacija.
Slovenci smo zelo gostoljubni. Nudimo okusno kuhinjo in vina po dostopnih cenah.
Slovenija je varna država v osrčju Evrope. Do nje se enostavno dostopa. Letališča Brnik (Slovenija), Zagreb (Hrvaška), Gradec (Avstrija) so samo okrog ene ure oddaljena od mesta kongresa.
Kongres Apimondia 2003 smo organizirali odlično.

Vabimo vas, da nas obiščete, in z veseljem vam bomo odprli vrata svojih čebelarstev. Več informacij na: http://www.sloveniacandidateapimondia2021.si/.